Analýza užívání služeb veřejného zdravotnictví v České republice v roce 2022 - Hájek, Štěpán; Zeman, Martin; Nebeská, Olga; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Systém veřejného zdravotnictví v České republice prošel během pandemie koronaviru v letech 2019-2021 složitým obdobím. Bakalářská práce analyzuje užívání služeb veřejného zdravotnictví v České republice v roce 2022, a to konkrétně problém nadužívání ambulantní zdravotní péče. Datová analýza se soustředí na užívání veřejného zdravotnictví jako veřejného statku v oblasti ambulantní zdravotní péče. Definována je podoba českého zdravotního systému i jeho vývoj v období 1993-2020, a to s ohledem problém nadužívání. Součástí analytické části je i podoba zavedení, respektive zrušení registračních poplatků u lékaře. Provedena je datová analýza využívání ambulantní zdravotní péče. Existence fenoménu nadužívání zjišťuje autorské dotazníkové šetření mezi lékaři ambulantní zdravotní péče. Intertemporální datová analýza zkoumá vliv zavedení, respektive zrušení regulačních poplatků na chování jedinců. Na základě mezinárodní komparace zdravotních systémů jsou analyzovány způsoby omezení nadužívání. Výsledkem práce je prokázání hypotézy o existenci fenoménu nadužívání zdravotní péče v České republice v oblasti ambulantní zdravotní péče. Dílčí hypotéza práce stavící na předpokladu, že zavedením regulačních poplatků se sníží míra nadužívání zdravotní péče v České republice v oblasti ambulantní zdravotní péče se nepotvrdila. Hospodářsko-politické doporučení obsahuje optimální nastavení gate-keepingu a zvýšení kooperace mezi lékaři ambulantní zdravotní péče. Cíle zavedení regulačních poplatků musí být jednoznačně interpretovány a v průběhu času vyhodnocovány.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses