Historický vývoj prístupov k rozsahu riadenia (span of control) - Lupták, Adam; Cejthamr, Václav, 1964-; Mařanová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Táto bakalárska práca skúma historický vývoj prístupov k rozsahu riadenia, známeho tiež ako span of control. Cieľom práce je analyzovať a zhodnotiť, ako sa líšia teoretické prístupy a aká je skutočná prax v oblasti pôsobnosti manažmentu, navrhnúť zlepšenie súčasných organizačných štruktúr a určiť optimálny počet podriadených pre jedného manažéra. Práca analyzuje kľúčové teórie a myšlienkové prúdy od Weberovej byrokracie až po Druckerov princíp span of managerial control. Detailne sa venuje tomu, ako tieto teórie ovplyvnili manažérske praktiky a aký dopad mali na efektivitu a adaptabilitu organizácií v rôznych historických obdobiach. Výsledky z teoretickej časti sú konfrontované s dátami získanými prostredníctvom kvalitatívneho výskumu, ktorý zahŕňa rozhovory s manažérmi na úrovni CEO v súčasných organizáciách stavebného priemyslu.
Vedoucí práce: Václav Cejthamr
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses