Dopady energetické krize na veřejné a soukromé rozpočty ČR v letech 2021-2023 - Hejna, Jakub (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dopadů nedávné energetické krize na soukromé a veřejné rozpočty České republiky v období let 2021 až 2023. Energetická krize, která vyplývá z různých faktorů, jako jsou geopolitické konflikty, změny v energetickém trhu a environmentální tlaky, měla značný vliv na ekonomiku země, přičemž se projevila nejen v hospodářských, ale i veřejných financích. V této práci je provedena analýza změn výdajů z pohledu občanů a rodin v důsledku zvýšení cen energií, zejména elektřiny a plynu, a z toho plynoucího dopadu na spotřebitelské náklady. Dále je zkoumán vliv energetické krize na veřejné rozpočty, s důrazem na změny ve výdajích státu na podporu energetické infrastruktury, sociálních dávek a dalších relevantních oblastí. V práci jsou použity kvantitativní metody analýzy dat, včetně statistických modelů k vyhodnocení dopadů energetické krize na soukromé a veřejné rozpočty. Získané výsledky jsou diskutovány z hlediska ekonomických důsledků a politických opatření, která mohou být implementována k minimalizaci negativních dopadů na občany a celkovou ekonomiku. V závěru práce dochází k hodnocení, že vynaložené prostředky na opatření proti energetické krize nebyly dostatečné. Podařilo se zastavit růst cen energií, pomoc domácnostem s jejich splácením, ale za cenu miliardových výdajů státu a prohloubení státního rozpočtů.