Analýza konkurenceschopnosti vybraných průmyslových odvětví ve Spojených státech amerických v období 1970-2000 - Kulla, Martin; Johnson, Zdenka, 1983-; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou konkurenceschopnosti amerického průmyslu ve vybraných odvětvích v letech 1970–2000. Práce nejprve představuje jednotlivé průmysly, kterým se věnuje, a zasazuje je do historického kontextu. Následně detailněji rozebírá faktory ovlivňující dynamiku a vývoj v daných oblastech. Cílem práce je zodpovědět dílčí otázky vedoucí k ověření hypotézy, která zní: V období let 1970–2000 Spojené státy americké ztrácely konkurenceschopnost v automobilovém, ocelářském a IT průmyslu. K ověření hypotézy byly analyzovány podíly vybraných průmyslových odvětví na světové výrobě v čase. Dále byly prozkoumány nákladové a jiné kvantitativní ukazatele kvality amerických produktů ve srovnání s největšími průmyslovými velmocemi té doby. Analýza ukázala, že automobilový a ocelářský průmysl v daném období skutečně ztrácely konkurenceschopnost. V 90. letech se jim však podařilo konsolidovat. V IT průmyslu Spojené státy americké sice v 70. a 80. letech zažily počáteční pokles konkurenceschopnosti, ale následně se dokázaly zaměřit na rychle rostoucí segmenty trhu a v tomto odvětví se staly dominantní. Závěr práce vychází z důkladné analýzy a zpracování dostupných dat a opírá se o relevantní zdroje.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses