Zajištění finanční stability v postproduktivním věku skrze DPS, OPF v ČR roce 2024 - Procházka, Vít (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou současného důchodového systému, jeho problematiky a má informovat a ukázat lidem proč, jak a kdy by měli začít řešit co nejefektivnějším způsobem své budoucí zajištění finanční stability v důchodovém věku. Zároveň je tato práce možným podkladem pro potřebnou připravovanou systémovou změnu důchodového pojištění ČR. V teoretické části práce je popsána konstrukce penzijního systému ČR, principy sociální politiky, na kterých je tento systém postaven spolu s dvěma odlišnými přístupy ve světě. Dále jsou popsané nově upravené benefity od státu, které mohou získat lidé, kteří využijí soukromé finanční produkty pro tvoření a zhodnocení jejich rezerv do důchodového věku. V praktické části je zkoumána problematika současného demografického vývoje České republiky, vysvětlení způsobu výpočtu starobních penzí od státu se zaměřením na historický vývoj mezd a starobních důchodů lidí od roku 1998 do roku 2023 včetně dotazníku, který je sestaven z odpovědí od 228 respondentů ohledně jejich znalostí v oblastí penze a jejím řešením. Dále je zde provedená komparace finančních produktů, jimiž jsou doplňkové penzijní spoření a otevřených podílových fondů, pomocí kterých je následně sestaven penzijní plán 2 lidem, kteří se rozhodli si začít na svojí budoucí penzi tvořit soukromé rezervy za účasti získávání výhod od státu.