Akvizice společnosti Pilulka Lékárny, a.s. z pohledu Private Equity investora - Filip, Petr (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na stanovení investiční hodnoty společnosti Pilulka Lékárny, a.s. z pohledu privátního investora. Teoretická část se věnuje vymezení pojmu private equity a rozlišuje jeho formy na základě typů akvírovaných společností a kategorií prováděných transakcí. Dále se teorie zabývá byznys modelem private equity, v rámci kterého mimo jiné popisuje životní cykly fondů, investiční proces a vývoj tohoto odvětví. Praktická část provádí analýzy potřebné k následnému ocenění společnosti. Nejprve analyzuje okolí prostřednictvím PESTLE, Porterova modelu pěti sil, či analýzy odvětví, jejichž výstupy následně využívá k sestavení generátorů hodnot. Dále prostřednictvím finanční due diligence provádí nejběžnější analýzy, které rovněž využívá k sestavení generátorů hodnoty. Na základě zmiňovaných generátorů hodnot poté sestavuje finanční plán a společnost oceňuje dvěma oceňovacími metodami. Na závěr je navržena struktura akvizice.