Strategická analýza spoločnosti Alza.cz - Ďurove, Juraj (2024)
Cieľom tejto práce je poskytnúť strategické odporúčania na zákalde analýzy vnútorného a vonkajšieho prostredia spoločnosti Alza.cz. Práca je rozdelená na časť teoretickú, kde je vysvetlený základný teoretický rámec, a časť praktickú, kde sú všetky teoretické poznatky aplikované v praxi. V prvej časti je do hĺbky skúmaná dostupná literatúra v oblasti strategickej analýzy, strategického plánovania a tvorby stratégie, z ktorej budú v druhej časti čerpané poznatky. Na uskutočnenie analýzy okolia budú použité nástroje akými sú analýza PESTLE, Porterov model 5 hybných síl, mapa konkurenčných skupín a CR4 index, vďaka ktorým budú následne identifikované hrozby a príležitosti. Na analýzu vnútorného prostredia bude využité VRIO, Finančná analýza pomerových ukazovateľov a nakoniec portfólio analýza pomocou GE matice, na identifikáciu silných a slabých stránok spoločnosti. Syntéza bude uskutočnená pomocou nástroja SWOT, kde budú vysvetlené vzájomné vzťahy medzi príležitosťami/hrozbami a silnými/slabými stránkami, na základe ktorej budú odprezentované strategické odporúčania.