Uplatňování DPH obecním úřadem - Souček, Otakar; Zídková, Hana; Říhová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Cílem této diplomové práce je určit problematické oblasti při uplatňování daně z přidané hodnoty veřejnoprávními subjekty a vyčíslit dopad daňové optimalizace na rozpočet konkrétní obce. Práce je rozdělena do tří částí. V první, teoretické, části je shrnuto fungování systému DPH s důrazem na specifická pravidla týkající se veřejnoprávních subjektů. Druhá část je přechodem mezi částí teoretickou a praktickou. Je zde vysvětleno, jak postupovat u činností v podobě nakládání s odpady, provozu veřejného pohřebiště, poskytování sportovních a kulturních služeb a přijímání dotací, které bývají pro obecní úřady při aplikaci DPH problematické. V návaznosti na to je ve třetí, praktické, části vyčísleno, že největší vliv na rozpočet vybrané obce by mělo navrhované nárokování odpočtu daně na vstupu z nákladů na svoz separovaného odpadu a rozsáhlé rekonstrukce hřbitova.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses