Analýza přeměn uskutečněných v ČR se zaměřením na porovnání s koncepcí IFRS - Babičová, Karina (2024)
Tato práce pojednává o přeměnách společností podle české regulace a o podnikových kombinacích podle IFRS. První část práce se zabývá teoretickým vymezením hlavní problematiky a jejich stěžejních elementů, jako je průběh a právní pozadí, účetní řešení a ocenění. Druhá část obsahuje empirický výzkum založený na analýze souboru dat o přeměnách uskutečněných v České republice v letech 2020 a 2019. Stěžejním zjištěním analýzy je fakt, že drtivá většina přeměn uskutečněných v České republice je uskutečněna mezi spojenými osobami. Zásadně nejvíce proběhlo fúzí sloučením, s odštěpením na druhém místě. Účetní jednotky nemají tendenci přeceňovat jmění, pokud to zákon nevyžaduje, byť je česká regulace v tomto ohledu benevolentní a může tak být ohrožen věrný a poctivý obraz výkaznictví. Práce dále poukazuje na rozdíly mezi českou regulací a IFRS, nedostatečnou úpravu některých oblastí v českých předpisech a možnou inspiraci právě v IFRS.