Analýza přeměn uskutečněných v ČR se zaměřením na porovnání s koncepcí IFRS - Babičová, Karina; Pospíšil, Jiří, 1988-; Stříteský, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato práce pojednává o přeměnách společností podle české regulace a o podnikových kombinacích podle IFRS. První část práce se zabývá teoretickým vymezením hlavní problematiky a jejich stěžejních elementů, jako je průběh a právní pozadí, účetní řešení a ocenění. Druhá část obsahuje empirický výzkum založený na analýze souboru dat o přeměnách uskutečněných v České republice v letech 2020 a 2019. Stěžejním zjištěním analýzy je fakt, že drtivá většina přeměn uskutečněných v České republice je uskutečněna mezi spojenými osobami. Zásadně nejvíce proběhlo fúzí sloučením, s odštěpením na druhém místě. Účetní jednotky nemají tendenci přeceňovat jmění, pokud to zákon nevyžaduje, byť je česká regulace v tomto ohledu benevolentní a může tak být ohrožen věrný a poctivý obraz výkaznictví. Práce dále poukazuje na rozdíly mezi českou regulací a IFRS, nedostatečnou úpravu některých oblastí v českých předpisech a možnou inspiraci právě v IFRS.
Vedoucí práce: Jiří Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses