Vztah mezi zdaněním cukru a zdravím - Havelková, Tereza (2024)
Hlavním cílem této diplomové práce je ověřit vliv zdanění cukru na zdraví obyvatel. Práce proto zkoumá vztah mezi zdaněním cukru a prevalencí diabetu druhého stupně ve světě. Teoretická část se věnuje problematice obezity a její přímé souvislosti s diabetem druhého stupně. Dále se věnuje zdanění hříchu, na což navazuje právě daň z cukru a její dopady. V praktické části se pomocí testu rozptylů, regrese a t-testu středních hodnot ověřuje vztah mezi zdaněním cukru a prevalencí diabetu. Z výsledků těchto testů vyplývá, že mezi zavedením daně z cukru a prevalencí diabetu 2. typu vztah není. V závěrečné části jsou uvedena doporučená opatření a navržena možná rozšíření provedených analýz.