Energetické daně v Evropské unii - Janečka, Petr (2024)
Tato diplomová práce se zabývá energetickými daněmi v Evropské unii, konkrétně se zaměřuje na směrnici Rady EU 2003/96/ES o zdanění energetických produktů a elektřiny, její plánovanou revizi a dopad této revize na rozpočtovou politiku České republiky, zjištění tohoto dopadu je také cílem této práce. Teoretická část obsahuje popis současné směrnice o zdanění energetických produktů a elektřiny, popis tuzemské legislativní úpravy energetických daní a popis plánované revize směrnice o zdanění energetických produktů a elektřiny. V rámci praktické části je posouzen dopad revidované směrnice na rozpočtovou politiku České republiky prostřednictvím kalkulace inkasa energetických daní s předpokladem implementace daňových sazeb z revidované směrnice. Hlavním zjištěním je, že by došlo ke zvýšení inkasa energetických daní v České republice, avšak částka zvýšení je oproti celkovému tuzemskému inkasu daní spíše zanedbatelná.