Vliv posledních legislativních změn na systém důchodového pojištění České republiky - Maryška, Petr (2024)
Tato diplomová práce se zabývá dopadem vybraných legislativních změn roku 2023 na hospodaření systému důchodového pojištění České republiky. Cílem práce je naznačit dopad vybraných změn a ukázat vliv vývoje makroekonomických veličin na výši úspory vzniklé jejich vlivem. V práci je analyzován dopad zpomalení valorizace starobních důchodů a zvýšení procent pro stanovení minimálních vyměřovacích základů osob samostatně výdělečně činných a procenta pro stanovení vyměřovacího základu osob samostatně výdělečně činných z daňového základu. Práce ukazuje významnost dopadu zpomalení valorizace starobních důchodů, která s časem rychle roste a relativně rychle předčí význam ostatních změn.