Limity daňové a přímé podpory rodin s dětmi - Tvarůžková, Milena; Vančurová, Alena, 1957-; Mašát, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na vývoj vybraných forem daňových úlev a dávek, kterými stát podporuje rodiny s dětmi. Konkrétně jsou sledovány daňové odpočty a slevy na dani, peněžitá pomoc v mateřství, dávka otcovské poporodní péče, rodičovský příspěvek a přídavek na dítě. Hlavním cílem práce je srovnání uvedených forem podpory v období let 2000-2023, přičemž se zkoumá adresnost dávkového a daňového systému a intenzita propopulační politiky. První kapitola popisuje společenskou situaci a trendy tuzemské rodinné politiky. V dalších částech jsou obecněji popsány formy daňové i přímé podpory. Čtvrtá a pátá kapitola již dopodrobna porovnává legislativní změny klíčové pro analýzu, která je provedena v poslední kapitole. Pro lepší znázornění meziročních rozdílů je v práci použita modelová analýza, která pomocí konkrétních modelových rodin zkoumá jednotlivé změny, a to především z hlediska úrovně příjmů a počtu dětí.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses