Paušalizace odvodových povinností samozaměstnaných - Špetlová, Iveta; Vančurová, Alena, 1957-; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Bakalářská práce se zabývá paušálním režimem odvodových povinností osob samostatně výdělečně činných, který vstoupil v platnost od 1. ledna 2021, jeho celkovým vyhodnocením a stavem vývoje v České republice. Hlavní náplní je analýza paušálního režimu v roce 2022. Popisuje charakteristiku poplatníků, kteří se registrují k paušální dani a jejich možné důvody pro a proti registraci. Ilustruje, pro kterou výši hrubých příjmů podnikatele je paušální režim nejpříznivější s ohledem na dané situace. Dále poukazuje, kdy je výhodnější využití paušální daně nebo uplatnění výdajů jako procenta z příjmů u konkrétního poplatníka. Současně jsou modelovány pravděpodobné dopady změn v konstrukci paušálního režimu od roku 2023. Vysvětlují důvody provedených změn, dopady na paušální daň a státní sféru.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses