Analýza systému vzdělávání a hodnocení pracovního výkonu v kontextu veřejné správy - Majerová, Kateřina (2024)
Diplomová práce se zaobírá analýzou návrhů legislativní úpravy pravidel vzdělávání a hodnocení pracovníků ve veřejné správě ČR. Návrhy jsou využity jednak jako prostředek k analýze nedostatků současného systému vzdělávání a hodnocení, ale taktéž jako nástroj k vyhodnocení potenciálních přínosů a rizik, které s sebou může úprava zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě v blízké budoucnosti přinést. Při analýze je kombinován nezaujatý pohled osoby, která není systémem dotčena, společně s praktickými připomínkami úředníků, jichž se pravidla v rámci každodenního pracovního života přímo dotýkají. Poukazováno je na nedostatečnou argumentační oporu pro opatření snížení povinného rozsahu vzdělávání a zrušení systému akreditací vzdělávacích programů. Práce taktéž upozorňuje na předkladateli přehlížené organizační problémy. Ty se pojí nejen na již zmíněná opatření, ale též i na snahy o zavedení povinného procesu adaptace, implementovaní zkoušky vstupního vzdělávání, eliminaci pravidelných procesů hodnocení, a další zamýšlené úpravy. Pro tyto důvody jsou v diplomové práci popisovány vhodné způsoby řízení rozvojových procesů. Aspekty řádného výkonu personální praxe jsou využívány k formulaci doporučení pro eliminaci rizik spojených s návrhy úpravy analyzovaných pravidel vzdělávání a hodnocení. Diplomová práce mimo jiné poukazuje na měnící se význam lidského kapitálu pro veřejnou správu. Originální výklad veřejné hodnoty umožňuje propojit rozvojové tendence zakotvené ve strategii Klientsky orientovaná veřejná správa 2030 s principy novodobé myšlenkové koncepce Veřejné hodnoty (tzv. Public Value). Na lidský kapitál a jeho prohlubování je tedy poukázáno v netradičním pojetí. Práce tímto p