Distribuční dopady reforem zdanění příjmů fyzických osob v letech 2005-2021 - Péčová, Nikola (2024)
Tato práce se zaměřuje na zhodnocení dopadů vybraných daňových a pojistných reforem v období let 2005 až 2021 na míru nerovnosti ve společnosti. Cílem je zjistit, zda tyto reformy vedly k požadovanému zvýšení progresivity daňového systému a jak ovlivnily různé socioekonomické skupiny, tj. zda byl reformou zasažen spíše nízkopříjmový či vysokopříjmový segment populace. Analýzou bylo zjištěno, že za nerovností stojí zejména krajní distribuční konce. V rámci snahy o progresivnější daňový systém se za sledované období roku 2005–2021 ukázala jako nejefektivnější kombinace zvýšených daňových slev a snížení daňového zatížení nízkopříjmovým poplatníkům. Analýza však ukázala, že další zvyšování slev nebo snižování daňového zatížení již progresivitu nezvýší, protože nízkopříjmové subjekty už žádnou daň neplatí. Závěr práce doporučuje zaměřit se na zvýšení daňové zátěže vysokopříjmových subjektů.