Americký dolar jako globální rezervní měna a hlavní měna v mezinárodním obchodním styku - Novotný, Karel; Mandel, Martin, 1962-; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou amerického dolaru jako mezinárodní obchodní a rezervní měny. Dolar vystřídal britskou libru na vedoucí pozici mezi měnami po druhé světové válce a po upevnění svého postavení v 70. letech 20. století vznikem petrodolaru si svou pozici udržuje dodnes. V současné době se ale objevují názory, že je jen otázkou času, kdy nějaká měna dolar vystřídá. Cílem práce je posoudit, zda dolar postupně ztrácí vedoucí postavení. Vyhodnocení probíhalo na základě indikátorů, které kopírují funkce peněz a výsledky ukazují, že se pozice dolaru za posledních přibližně 30 let téměř nezměnila. Dalšími cíli je analýza možných alternativ dolaru na pozici mezinárodní obchodní a rezervní měny v podobě renminbi, eura či kryptoměn a pokus o predikci možného budoucího vývoje mezinárodního měnového uspořádání v dohledné době, který se bude odvíjet od rizikových faktorů plynoucích pro USA, eurozónu a Čínu, resp. státy BRICS.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses