Hodnota pozemku při vyvlastnění - Horáková, Ivana (2024)
Cílem diplomové práce je přiblížení vyvlastňování skrze revizi znaleckého posudku a ocenění reálného vyvlastňovaného pozemku. Teoretická část popisuje uzákonění vyvlastňování v České republice, způsob a metody určení náhrady za vyvlastňovaný pozemek a zákony spjaté s reálným případem. Poznatky, které jsou popsány v teoretické části jsou následně aplikovány na reálném případu, který je v této diplomové práci anonymizován. Praktická část spočívá v revizi znaleckého posudku a ocenění dle postupů zjištěných v teoretické části. V rámci ocenění je tak vypočítána cena zjištěná, cena obvyklá a nájemné za užívání.