Problematika merania zmeny cenovej hladiny - Horňák, Milan (2024)
Miera inflácie je jedným z najsledovanejších a najdôležitejších ekonomických ukazateľov na svete. Každopádne je veľa prístupov k meraniu inflácie a ekonomické školy majú rôzne interpretácie pre infláciu. Táto práca najprv vymedzuje definíciu inflácie podľa rôznych ekonomických škôl následne popisuje typy a druhy inflácie, dopady inflácie na ekonomiku a cenové indexy. Zistenia z praktickej časti naznačujú, že meranie zmeny cenovej hladiny je veľmi komplexný proces a výpočet indexu spotrebiteľských cien nemusí presne reflektovať vývoj cien nákladov na bývanie ktoré je najväčšou položkou v spotrebiteľskom koši. Druhým zistením bolo, že meranie CPI má problémy vyjadriť mieru inflácie produktov s pravidelnou výmenou dostupných produktov.