Problematika merania zmeny cenovej hladiny - Horňák, Milan; Šímová, Kateřina; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Miera inflácie je jedným z najsledovanejších a najdôležitejších ekonomických ukazateľov na svete. Každopádne je veľa prístupov k meraniu inflácie a ekonomické školy majú rôzne interpretácie pre infláciu. Táto práca najprv vymedzuje definíciu inflácie podľa rôznych ekonomických škôl následne popisuje typy a druhy inflácie, dopady inflácie na ekonomiku a cenové indexy. Zistenia z praktickej časti naznačujú, že meranie zmeny cenovej hladiny je veľmi komplexný proces a výpočet indexu spotrebiteľských cien nemusí presne reflektovať vývoj cien nákladov na bývanie ktoré je najväčšou položkou v spotrebiteľskom koši. Druhým zistením bolo, že meranie CPI má problémy vyjadriť mieru inflácie produktov s pravidelnou výmenou dostupných produktov.
Vedoucí práce: Kateřina Šímová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses