Analýza investování do zlatých instrumentů. - Poláček, Dominik (2024)
Diplomová práce se věnuje ekonometrickému modelování a prognóze tržní ceny zlata na vybraném časovém úseku. Klíčovou funkci plní model ARIMA. První část diplomové práce se zabývá teoretickými východisky ohledně zlatého kovu a základy vybraných statistických ukazatelů. Analytická část se věnuje modelování tržní ceny zlata a následné predikci. Velmi důležitou roli hraje statistická a ekonometrická verifikace s využitím statistických metod. Poslední část shrnuje výsledky diagnostických testů a predikce.