Prevence praní špinavých peněz a financování terorismu - Pavlíková, Lucie (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku prevence praní špinavých peněz a financování terorismu jako klíčových hrozeb pro finanční stabilitu a bezpečnost globálního ekonomického systému. Cílem práce je analyzovat a zhodnotit existující metody, instituce a nástroje prevence těchto nelegitimních finančních aktivit. Práce je strukturována do několika hlavních částí. Nejprve je proveden přehled základních pojmů a úvod do problematiky. Následně jsou analyzovány vybrané stávající mezinárodní a národní právní rámce a normy týkající se této problematiky. V závěrečné části práce jsou formulovány hrozby, ale i benefity technologického pokroku v této oblasti.