Smlouvy o spolupráci obcí s developery jako zdroj příjmů rozpočtu - Trávníčková, Barbora; Sedmihradská, Lucie; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Cílem diplomové práce je prostřednictvím případových studií analyzovat příjmy obcí ze smluv s developery a porovnat je s daní z nemovitých věcí. Práce je rozdělena do dvou částí. První část se zaměřuje na pravomoci obcí v oblasti příjmů a vysvětluje územní plánování a řízení, které se týkají uzavírání smluv o spolupráci. Závěr první části práce se věnuje popisu smluv s developery a problematice možné systémové podjatosti. Druhá část obsahuje případové studie, které mapují vytvořené zásady/metodiky vybraných obcí, uzavřené smlouvy s developery a výpočet finančního příspěvku a příjmy z něho získané. Následně práce analyzuje využívání pravomocí obcí v rámci daně z nemovitých věcí. Na závěr dochází k porovnání daně z nemovitých věcí a smluv s developery. Z analýzy vyplývá, že finanční příspěvek je účelová, nepovinná a jednorázová platba do místního rozpočtu, která je založena na motivaci developerů. Tím se zcela liší od daně z nemovitých věcí.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses