Implementace směrnice ATAD a její dopady na veřejné rozpočty - Jochová, Magdalena (2024)
Směrnice ATAD přinesla do daňové legislativy členských zemí EU nástroje boje proti nežádoucí erozi základů daně z příjmů právnických osob a umělému přesunu zisků do daňových jurisdikcí s nižší úrovní zdanění. Těmito nástroji jsou: omezení odpočitatelnosti úroků, zdanění při odchodu, obecné pravidlo proti zneužívání, pravidlo pro ovládané zahraniční společnosti a hybridní nesoulady. Cílem mé diplomové práce je navržení metody kvantifikace dopadů směrnice ATAD (včetně individuálních dopadů jednotlivých nástrojů) do rozpočtových příjmů na základě souhrnných hodnot vykázaných na vybraných řádcích formuláře přiznání k dani z příjmů za dobu od implementace směrnice ATAD a samotná kvantifikace těchto rozpočtových dopadů. Výsledkem mé analýzy je zjištění, že samotná implementace směrnice ATAD nepřinesla významný nárůst příjmů veřejných rozpočtů. Dále došlo k potvrzení klíčové role nástroje omezení odpočitatelnosti úroků.