Finanční gramotnost a hodnocení finančního vzdělávání - Ševčíková, Markéta; Rajl, Jiří; Fleischmann, Luboš, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Bakalářská práce si klade za cíl zanalyzovat úroveň finanční gramotnosti žáků devátých tříd základních škol v Olomouckém kraji. Základem této analýzy jsou data získaná z dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo celkem 413 žáků. Hodnoty jsou porovnávány nejen na úrovni kraje, ale také v rámci okresů a škol. Z výsledků vyplývá, že ačkoliv je úroveň žáků na celokrajském průměru uspokojivá, rozdíly mezi okresy a školami jsou signifikantní. Žáci si navíc v mnoha případech neví rady se základní terminologií, což vede k nerovnoměrnému rozdělení znalostí mezi oblasti definované Standardy finanční gramotnosti. Rovnosti nenapomáhá ani fakt, že chlapci téměř ve většině sledovaných celcích dosahují lepších výsledků než dívky. Tendence žáků k nadhodnocování svých schopností pak jen celkovou nerovnost podtrhuje.
Vedoucí práce: Jiří Rajl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses