Vztah účetnictví a zdanění při přemístění majetku do zahraničí - Budínská, Sára (2024)
Diplomová práce se věnuje aktuální problematice zdanění při odchodu v rámci Evropské unie včetně toho, jak tato daň dopadá na přeshraniční fúze a jaká úskalí v tomto ohledu pro společnosti přináší. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část detailně rozebírá oblasti související se zdaněním při odchodu a s realizací přeshraničních fúzí. Je v ní vysvětlen způsob odvození základu daně z účetnictví, právní rámec přeshraničních fúzí na úrovni Evropské unie a problematika zdanění. Obsažena je i kapitola věnující se historii a současné právní úpravě zdanění při odchodu v Evropské unii. Rozebírá též právní úpravu zdanění při přemístění majetku v České republice. Praktická část mapuje stav implementace zdanění při odchodu v konkrétních zemích. Provedena je analýza aplikace daně při odchodu na přeshraniční fúze, postup stanovení daně vč. určení tržní a daňové hodnoty v konkrétních zemích.