Vztah účetnictví a zdanění při přemístění majetku do zahraničí - Budínská, Sára; Skálová, Jana, 1967-; Soška, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se věnuje aktuální problematice zdanění při odchodu v rámci Evropské unie včetně toho, jak tato daň dopadá na přeshraniční fúze a jaká úskalí v tomto ohledu pro společnosti přináší. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část detailně rozebírá oblasti související se zdaněním při odchodu a s realizací přeshraničních fúzí. Je v ní vysvětlen způsob odvození základu daně z účetnictví, právní rámec přeshraničních fúzí na úrovni Evropské unie a problematika zdanění. Obsažena je i kapitola věnující se historii a současné právní úpravě zdanění při odchodu v Evropské unii. Rozebírá též právní úpravu zdanění při přemístění majetku v České republice. Praktická část mapuje stav implementace zdanění při odchodu v konkrétních zemích. Provedena je analýza aplikace daně při odchodu na přeshraniční fúze, postup stanovení daně vč. určení tržní a daňové hodnoty v konkrétních zemích.
Vedoucí práce: Jana Skálová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses