Důvody vysoké míry inflace v České republice mezi lety 2020–2023 - Vyskočilová, Julie (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na důvody vysoké míry inflace. V práci je nejdříve vysvětlena inflace z teoretického hlediska, kde je popsána problematika měření inflace, příčin vzniku inflace a jejich dopadů. Poté jsou tyto teoretické poznatky aplikovány na konkrétní situaci vývoje inflace v České republice. Vývoj míry inflace je analyzován z pohledu vybraných sektorů národního hospodářství. Důraz je kladen zejména na objasnění toho, jaké faktory a jaké proinflační stimuly v jakých sektorech způsobily enormní nárůst míry inflace ve sledovaném období. Poslední kapitola je věnována tomu, jak na tyto proinflační stimuly reagovala Česká národní banka svou měnovou politikou.