Zdanění ve vztahu k udržitelnosti - Pavlicová, Jana; Zídková, Hana; Gotvald, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se zabývá zdaněním emisí CO2 v rámci Evropské unie ve vztahu k udržitelnosti. První část práce obsahuje rozbor základní dokumentace a legislativy, ze které se vychází pro určování emisních cílů. V navazující části je popsán systém obchodování s emisními povolenkami a nově zavedený mechanismus uhlíkového vyrovnávání na hranicích. Na toto navazuje popis přístupu ke zdanění emisí CO2 v rámci vybraných členských státech. Cílem této práce je analyzovat vypouštění emisí CO2 ve vybraných státech a vyčíslit dopady zdanění vybraných odvětví mezi lety 2013-2021. V závěrečné části je vypočtena daň z emisí CO2 ve vybraných členských státech, vyčíslena velikost zdanění sektorů v jednotlivých členských státech a v závěru následuje porovnání zátěže sektorů s Českou republikou a výpočet hypotetické daně z emisí CO2 v České republice.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses