Popisná analýza přeměn uskutečněných v České republice - Stoliarchuk, Liliia (2024)
Tato diplomová práce se zkoumá a analyzuje obchodní přeměny společností, které se proběhly v období září–prosinec roku 2020 na území České republiky a které se uskutečnili v souladu s českou legislativou. Klíčovým cílem je porozumění preferencím a praktikám společností při provádění přeměn v českém právním prostředí. Teoretické častí, která se skládá ze třech kapitol, věnuje úvodu do problematiky z právního, účetního a daňového pohledu. V rámci empirické části, která se skládá ze dvou kapitol, představená popisná analýza vybraného vzorku přeměn. Celkově se nastudovalo 185 transakcí na základě, kterých vyplynulo, že v roce 2020 nejčastějším typ přeměn byla fúze sloučením. Většina přeměn představovalo reorganizaci skupiny, přičemž nejčastější změnou byl vztah matka-dcera. Preferovaným rozhodným dnem bylo 1. leden 2020. Z analýzy vyplývá, že nebylo běžné stanovit doplatek na dorovnání při výměně obchodního podílu ani jmenovat znalce pro fúzi. Znalecké ocenění majetku bylo provedeno v menšině případů. Při analýze účetních závěrek byly zjištěny nedostatky v účtování odložené daně, oceňovacího rozdílu a goodwillu.