Důvody vysoké míry inflace v České republice v letech 2021–2023 - Vrba, Tadeáš (2024)
Bakalářská práce je zaměřena na nadměrně vysokou dynamiku cenové hladiny posledních let v České republice. Cílem práce je tak identifikovat, definovat a interpretovat příčiny, jež způsobily výrazný růst cenové hladiny, a určit, zda se jednalo o inflaci poptávkovou či nabídkovou. Teoretická část se věnuje základní kategorizaci, způsobům měření, klíčovým proinflačním faktorům a možnostem, kterými lze omezit vysoký růst inflace. V praktické části jsou pak rozčleněny a popsány konkrétní skutečnosti a jejich vliv na vývoj inflace. Mezi poptávkové faktory plynoucí z české ekonomiky tento text řadí nucené úspory spotřebitelů a štědrou fiskální politiku v období pandemické krize. Z nabídkové strany pak inflační tlaky vytvářel zejména růst cen komodit, zvyšování nominálních mezd (oproti nižšímu růstu produktivity) a „hamižnost“ prodejců v post pandemickém období.