Analýza nemovitostních transakcí v ČR - Zítka, Patrik (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou nemovitostních transakcí v České republice. Úvodní část teoretické části je věnována popisu a analýze nemovitostního trhu v tuzemsku, konkrétně se zaměřením na rezidenční trh nemovitostí. Následně jsou představeny faktory, které mají vliv na cenu (hodnotu) nemovitostí. Nechybí ani seznámení s aktuální situací na českém rezidenčním trhu, a to včetně pohledu expertů na možný budoucí vývoj. V rámci empirické části je nejprve provedena analýza dat nemovitostního trhu. Ke zkoumání vývoje počtu, objemu a průměrných cen uskutečněných prodejů panelových a cihlových bytů v období od roku 2016 do roku 2023 jsou využita veřejně publikovaná data, která poradenská společnost Deloitte zveřejňuje na čtvrtletní bázi v rámci přehledu nazvaného Deloitte Real Index. V poslední části diplomové práce je pak uskutečněna analýza transakčních dat se zaměřením na pražské lokality Háje a Chodov, přičemž potřebná data za období od 1. ledna 2014 do 31. května 2023 pro účely praktické části diplomové práci byla poskytnuta společností Dataligence s.r.o.