Specifika investování do amerických spin-offů - Masák, Lukáš; Radová, Jarmila; Málek, Jiří, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce představuje segment amerického akciového trhu skládající se z odštěpených společností neboli spin-offů. Práce se skládá z teoretické části popisující důvody pro odštěpení, historickou nadvýkonnost spin-offů a její příčiny, a praktické části zkoumající výkonnost, dodatečnou výkonnost a rizikově očištěné výnosy amerických spin-offů, které proběhly mezi lety 2017-2022. Zároveň obsahuje analýzu faktorů, které jejich výkonnost ovlivnily. Výkonnost většiny spin-offů byla ve všech sledovaných obdobích negativní s množstvím extrémních hodnot, stejně jako dodatečné výnosy. Spin-offy nesly jen nízké systematické riziko měřené faktorem beta. Výnosy očištěně o systematické riziko v podobě Jensenovy alfy byly taktéž většinově negativní. Investoři však mohli dosáhnout významných kladných rizikově očištěných výnosů zaměřením se na spin-offy s nízkým zadlužením, které dosahovaly čistého zisku a byly podhodnocené na základě poměru EV/EBIT oproti průměru odvětví.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses