Zdanění negativních externalit pomocí nápravných daní - Vokál, Pavel (2024)
Tato diplomová práce se zabývá negativními externalitami spojenými se spotřebou cigaret. Cílem práce je popsat systém nápravných daní u spotřeby cigaret, identifikovat typy negativních externalit spojených s jejich spotřebou a analyzovat významnost spotřební daně vzhledem ke spotřebě cigaret. Teoretická část definuje a identifikuje negativní externality spojené s kouřením. Praktická část se zabývá vývojem spotřeby cigaret, spotřební daně a konstrukčních prvků daně. Následuje analýza závislosti proměnných s využitím modelů vícenásobné a stepwise regrese, kdy modely splnily základní statistické předpoklady. Analyzovány byly roky 2010 a 2018. Poslední část práce se zabývá provedeným dotazníkovým šetřením, které zkoumá chování spotřebitelů cigaret a vnímání negativních externalit spojených s kouřením cigaret.