Zdanění negativních externalit pomocí nápravných daní - Vokál, Pavel; Vítek, Leoš, 1970-; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se zabývá negativními externalitami spojenými se spotřebou cigaret. Cílem práce je popsat systém nápravných daní u spotřeby cigaret, identifikovat typy negativních externalit spojených s jejich spotřebou a analyzovat významnost spotřební daně vzhledem ke spotřebě cigaret. Teoretická část definuje a identifikuje negativní externality spojené s kouřením. Praktická část se zabývá vývojem spotřeby cigaret, spotřební daně a konstrukčních prvků daně. Následuje analýza závislosti proměnných s využitím modelů vícenásobné a stepwise regrese, kdy modely splnily základní statistické předpoklady. Analyzovány byly roky 2010 a 2018. Poslední část práce se zabývá provedeným dotazníkovým šetřením, které zkoumá chování spotřebitelů cigaret a vnímání negativních externalit spojených s kouřením cigaret.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses