Aktuální připravenost sektoru zemědělství na zavedení požadavků Taxonomie EU v tématu udržitelnosti : reflexe dle různých typů venkovských oblastí ČR - Mičová, Eliška (2024)
Diplomová práce se zabývá připraveností zemědělských subjektů v České republice dle různých typů venkovských oblastí na implementaci Taxonomie EU do české legislativy. Tato připravenost je ověřována prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů. Hlavní strukturu rozhovorů tvoří stanovené výzkumné otázky. První výzkumnou otázku, zda mají zemědělci povědomí o Taxonomii EU, bylo zjištěno, že pouze 7 zemědělců z celkových 45 respondentů má povědomí. Z tohoto hlediska nejsou zemědělské subjekty připraveny na implementaci Taxonomie EU. Důvodem neznalosti je nedostatek informací. Nařízení EU, které by obsahovala technická screeningová kritéria pro zemědělskou oblast, nebyla doposud zveřejněna. Zemědělci tak nemají jasně vymezeno co je obsahem Taxonomie EU a co budou povinni dodržovat. Z hlediska druhé výzkumné otázky, jaký mají respondenti přístup k udržitelnému zemědělství, vyplynulo, že mají kladný přístup. Dokonce již realizují kroky k plnění stanovených environmentálních cílů. Značný vliv na tuto skutečnost mají již platné environmentální zákony a směřování zemědělské politiky ČR. Výzkumné otázky se dále pokouší identifikovat překážky a bariéry spojené s realizací environmentálních opatření. Tato opatření budou zemědělci muset realizovat k naplnění environmentálního skóre. Největší překážkou jsou administrativní bariéry spojené s realizací.