Podnikaní a migrace : Občané Ruské Federace v České Republice - Ivanov, Aleksandr; Válek, Lukáš; Müllerová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Studie si klade za cíl analyzovat podnikatelské aktivity ruských občanů v České republice s ohledem na vliv migrační politiky a sankcí na jejich podnikání. Metodologie zahrnuje použití kvalitativních metod, konkrétně polostrukturovaných rozhovorů s podnikateli z Ruska. Teoretická část práce zvažuje hlavní teoretické aspekty migračního podnikání. Jsou identifikovány klíčové charakteristiky etnického podnikání a faktory ovlivňující volbu země pro podnikání. Analyzuje také obecné trendy v migračních tocích a jejich dopad na podnikatelské prostředí v přijímajících zemích, s důrazem na Českou republiku. Zvláštní pozornost je věnována ruským migrantům v České republice, jejich migrační historii, zvláštnostem adaptace a dopadu na ekonomiku a podnikání. Praktická část představuje výsledky praktického výzkumu provedeného na základě teoretických hypotéz. Speciálně vyvinutý metodologický přístup zahrnoval polostrukturované rozhovory s podnikateli s cílem objasnit motivaci k volbě země, faktory úspěšného podnikání a dopad migračních politik a sankcí na jejich podniky. Závěry umožňují identifikovat obecné trendy, výzvy a příležitosti pro ruské podnikatele v České republice. Závěrečná část shrnuje zjištění a analyzuje současnou situaci. Jsou identifikovány klíčové faktory formující podnikatelské prostředí pro ruské podnikatele v České republice.
Vedoucí práce: Lukáš Válek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses