Poptávka po pojistných produktech - Nohejl, Lukáš (2024)
Diplomová práce se zabývá poptávkou po pojistných produktech v období let 2015 až 2022, s důrazem na dopady pandemie COVID-19 a konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Byla provedena a vyhodnocena komparativní analýza finančního výkonu pojišťoven v Evropské unii a České republice, následně bylo porovnáno a zhodnoceno předepsané pojistné mezi státy Visegrádské čtyřky. V rámci České republiky byly největší pojišťovny hodnoceny z hlediska marketingové efektivity. Výsledky ukazují, že pojišťovny v EU byly průměrně ziskové v celém sledovaném období, s relativně stabilní ziskovou marží. České pojišťovny rovněž vykazovaly v průměru zisk, přičemž v roce 2021 dosáhly nejvyšší ziskové marže 15,81 %. Ve Visegrádské čtyřce byl pozorován pokles poptávky po životním pojištění a současný nárůst poptávky po neživotním pojištění. Z marketingového hlediska byly vybrané české pojišťovny hodnoceny jako aktivní, přičemž největší pojišťovna dle obratu dosáhla maximálního počtu bodů.