Demografický vývoj : základní globální trendy a detailní analýza České republiky s akcentem na ekonomické dopady migrace. - Tupý, Bořek; Šíma, Ondřej; Dudzich, Viktar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na demografický vývoj (především migraci) a ekonomické dopady tohoto fenoménu jak na úrovni národního hospodářství České republiky, tak i na úrovni globální. Hlavním cílem práce je analyzovat dostupná data a posoudit ekonomické i demografické dopady současné migrace a určit, zda tyto dopady působí na Českou republiku spíše pozitivně či negativně.  Text této práce dochází k závěru, že imigrace je pro Českou republiku spíše výhodná. Imigranti pomáhají zpomalovat demografické stárnutí, zvyšují počet osob v produktivním věku, a tím zvyšují zaměstnanost. V určitých odvětvích trhu práce je Česká republika na imigrantech dokonce závislá.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses