Nemovitosti v podnikání - účetní a daňové souvislosti - Franková, Kateřina (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou nemovitostí v rámci podnikání, a to z účetního a daňového hlediska. Vymezuje související pojmy a následně pojednává o vybraných situacích při pořízení nemovitosti, jejím provozu a vyřazení. Účetní pohled je doplněn daňovými souvislostmi a praktickým řešením vybraných sporných situací. Následně jsou popsány rozdíly mezi českými účetními předpisy a Mezinárodními standardy účetního výkaznictví v oblasti nemovitostí. Cílem práce je zmapovat a propojit účetní a daňové souvislosti týkající se nemovitostí v podnikání. Dále je cílem analyzovat a popsat odlišnosti národních účetních předpisů oproti Mezinárodním standardům. Tato analýza je podstatou poslední kapitoly, která poukazuje zejména na odlišnosti ve vykazování a využívání různých oceňovacích modelů v obou metodikách.