Moderní přístupy k řízení pracovního kapitálu - Bobrov, Oleksii (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na moderní přístupy k řízení pracovního kapitálu s cílem analyzovat aktuální výzvy a strategie v této oblasti a poskytnout ucelený pohled na optimalizační metody. Práce se zabývá analýzou klíčových metrik pracovního kapitálu, jako jsou hotovostní cyklus, efektivita správy zásob, pohledávek a závazků, a implementací moderních technologií a postupů. Důraz je kladen na identifikaci strategií a softwarových nástrojů pro optimalizaci jednotlivých složek pracovního kapitálu, s cílem uvolnit peněžní prostředky vázané v pracovním kapitálu a zvýšit finanční flexibilitu podniků. V závěru práce byly shrnuty klíčové poznatky, které ukazují, že existuje řada softwarových řešení, která podnikům pomáhají minimalizovat obraty jednotlivých složek pracovního kapitálu. Tyto softwary představují klíčový nástroj pro firmy v obdobích ekonomické nejistoty a tržních výzev, jako jsou pandemie, geopolitická napětí nebo změny klimatu. Úspěšné příklady z praxe ukazují, že efektivní řízení pracovního kapitálu prostřednictvím softwarových nástrojů je klíčovým prvkem strategického řízení pro firmy všech odvětví.