Pojištění dlouhodobé péče v režii klientů - Včelař, Petr (2024)
Diplomová práce zkoumá optimální podobu pojistného produktu pojištění dlouhodobé péče. Individuální rozhovory zjistily vysoký zájem o případné sjednání pojistného produktu v produktivním věku, a to formou samostatného pojistného produktu i hybridní variantou. Pojistný produkt by měl krýt II., III. a IV. stupeň závislosti na péči, s možností výběru preferované formy péče. Výše pojistného plnění se odvíjí od sjednaného věku a typu preferované péče a pohybuje se v rozmezí od 5000-20 000 CZK s preferovanou možností stupňování renty v případě zhoršení zdravotního stavu. Z odpovědí respondentů plyne vysoká riziková averze, která se projevila ve stanovení výše pojistného v rozmezí 150-2000 CZK v závislosti na věku a na výši měsíčního příjmu. Respondenti nejčastěji zvažují doplňkové služby upravující výši pojistného, zvyšující kvalitu dlouhodobé péče a zajišťující doživotní rentu. Výsledná podoba pojistného produktu kombinuje vybrané hodnoty ze zpracovaných nabídek pojištění z tuzemského a zahraničního pojistného trhu.