Analýza likvidací obchodních společností v České republice - Hladík, Petr (2024)
Tato práce se zabývá kvantitativní analýzou likvidací obchodních společností v ČR. Na základě otevřených dat Obchodního rejstříku analyzuje rozdíly mezi soudem nařízenými likvidacemi a likvidacemi zahájenými z popudu nejvyššího orgánu společnosti. Práce kompiluje v současnosti platnou legislativu týkající se likvidací a výmazů obchodních společností, a to jak z hlediska obchodního a občanského práva, tak z hlediska účetního a daňového. Hlavním přínosem práce je její rozsah. Na základě prostého náhodného výběru z databáze všech společností vymazaných z OR mezi 1.1.2014 a 31.12.2023 práce analyzuje 500 vzorků. Závěr této práce je dvojí. Zaprvé je to zjištění, že dobrovolně likvidované společnosti mají mnohem častěji kladný likvidační zůstatek než firmy, jejichž likvidace byla nařízena soudem. Zadruhé je to zjištění, že stát zaplatil mezi lety 2014 a 2023 náklady na soudem nařízené likvidace v částce přesahující 700 milionů Kč, a to téměř zbytečně.