Fundamentální analýza měnových párů EUR/USD a EUR/GBP - Borukhava, Aliaksandra; Vejmělek, Jan; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje fundamentální analýze měnových párů EUR/USD a EUR/GBP. Hlavním cílem je ověřit platnost zvolených metod predikce kurzu. Práce se skládá ze čtyř částí. První část je zaměřena na popis základních charakteristik trhů, na kterých probíhá obchodování s různými měnami. Druhá část se věnuje teorii měnových kurzů a také v ní jsou popsány hlavní rysy amerického dolaru, eura a britské libry. Třetí část je věnována vysvětlení základních teorií fundamentální analýzy, jako jsou platebně bilanční přístup, teorie parity kupní síly a teorie parity úrokových měr. Poslední část této práce bude mít praktický charakter, kde je provedena fundamentální analýza měnových kurzů EUR/USD a EUR/GBP a je ověřeno, zda jsou tyto teorie aplikovatelné. Data použitá v této práci zahrnují měsíční a roční statistiky od roku 2013 až po současnost, a to podle dostupnosti informací. Na závěr jsou prezentovány výsledky vybraných metod, zhodnocení jejich praktické použitelnosti a potenciální důvody pro jejich nesoulad s realitou.
Vedoucí práce: Jan Vejmělek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses