IFRS17 v komerčních pojišťovnách - Starcová, Tereza; Ducháčková, Eva, 1958-; Teplý, Petr, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se snaží upozornit na náročnost implementace nového účetního standardu. Zaměřuje se na standard IFRS 17 – Pojistné smlouvy, který nabyl účinnosti 1. ledna 2023 a nahradil tak standard IFRS 4 – Pojistné smlouvy. Tato práce zkoumá dopady hlavně na české komerční pojišťovny. Soustředí se také na výhody, které pojišťovny používáním nového standardu získají. Implementace standardu je náročná časově i finančně, má velké nároky na množství a kvalitu uchovávaných dat. Hlavním cílem standardu IFRS 17 je zlepšení účetních postupů, sjednocení vykazování a lepší transparentnost a srovnatelnost výsledků pojišťoven. Pojišťovny ke změnám přistupují zodpovědně, důkladně promýšlí volbu metod, které k implementaci použijí a potvrzují její náročnost. Přechod na standard IFRS 17 výrazně ovlivní vlastní kapitál pojišťoven, neboť rozdíly oproti dříve používaným metodám se účtují právě proti vlastnímu kapitálu.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses