Daňová kontrola korunových dluhopisů - Dvořáček, Daniel (2024)
Bakalářská práce se zabývá korunovými dluhopisy, které byly v České republice emitovány především ke konci roku 2012 a dodnes probíhá jejich prověřování finanční správou. Cílem je analyzovat rozsah a dopad kontrolní činnosti správce daně u emitentů korporátních korunových dluhopisů. Data byla získána z analytické sestavy, která byla finanční správou vytvořena za účelem informování veřejnosti. Z kontrolní činnosti vyplynulo, že v souvislosti s emisí korunových dluhopisů došlo u stovek daňových subjektů k porušení ustanovení ZDP, která upravují daňovou uznatelnost nákladů. Celkem u 47 z nich identifikoval správce daně zneužití práva. Z dat bylo také zjištěno, že na základě provedených kontrolních postupů byla doposud doměřena daň z příjmu právnických osob v celkové výši přesahující 2,7 mld. Kč a zároveň došlo celkově ke snížení daňové ztráty o více než 500 mil. Kč.