Historické milníky ve financích podniku - Slabý, Jan; Brabenec, Tomáš; Nohýnková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na klíčové historické milníky ve financích podniku, které formovaly současné finanční struktury a strategie. Studie začíná v 14. století s prvními předchůdci akciových společností a pokračuje přes důležité události jako Jihomořská bublina v roce 1720, vznik Newyorské burzy v roce 1792, průmyslovou revoluci, železniční mánii v 40. letech 19. století a zavedení zlatého standardu. Dále se zabývá růstem investičního bankovnictví, teorií portfolia Harryho Markowitze, CAPM modelem, ekonomickou přidanou hodnotou (EVA), behaviorálními financemi a Dodd-Frank Act. Práce analyzuje, jak tyto události ovlivnily získávání kapitálu, řízení rizik a investiční strategie, a poskytuje vhled do jejich dlouhodobého dopadu na moderní korporátní finance. Výsledky ukazují, že pochopení historických milníků je klíčové pro efektivní finanční řízení a předvídání budoucích výzev ve financích podniku.)
Vedoucí práce: Tomáš Brabenec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses