Daňová morálka - Jalůvka, Adam (2024)
Cílem práce je identifikovat výhody a nevýhody vybraných metod měření daňové morálky a daňových úniků a dále na vzorku členských zemí Evropské unie pomocí modelu lineární regrese zhodnotit vliv daňové morálky na velikost daňových úniků a vliv vnímání státu na daňovou morálku. Dílčím cílem práce je popis vývoje daňové morálky v čase. Podařilo se prokázat jak vliv daňové morálky na velikost daňových úniků na dani z přidané hodnoty, tak vliv vnímání státu na daňovou morálku. Také bylo prokázáno, že za posledních zhruba 40 let došlo ke zlepšení daňové morálky.