Politicko-rozpočtový cyklus v krajích - Ungvarský, Eduard; Sedmihradská, Lucie; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Práce zkoumá vývoj výdajů v českých krajích v letech 2005 až 2023 ve třech vybraných oblastech veřejného rozpočtu: neinvestiční transfery spolkům a fundacím a v rámci nich výdaje do sportu a kultury. Cílem bylo zjistit, zda jsou zvolení zastupitelé krajů náchylní k manipulaci s fiskální politikou kraje v předvolebním období s motivací získání hlasů do následujících voleb. Tyto výdaje jsou zpracovávány jako časové řady a dále jsou zkoumány pro výskyt politicko-rozpočtového cyklu. Analytická část sestává ze dvou bodů: zkoumání cyklické složky časové řady a pozorování hodnot ve volebních letech. Pro analýzu byly zvoleny nástroje Hodrick – Prescott filtr a periodogram, které jsou dostupné v softwaru Gretl. Tyto nástroje se standardně využívají při výzkumu hospodářských cyklů, kde jejich úkolem je identifikovat délku cyklu. Z celkových 35 analýz se ani v jedné z časových řad neprokázala zároveň viditelná 4letá forma cyklu a výrazně pozitivní výkyvy v období voleb.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses